Ikke noe mindre grensehandel med årets statsbudsjett

Square
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 er nå lagt frem. Siv Jensen er sikker i rollen som landets finansminister og pengevokter. Med myndig stemme og stø hånd presenterte hun budsjett og tallstørrelser for de folkevalgte i Stortinget. Gjennom dagen formidler hun alt om budsjettet på en gjennomarbeidet og profesjonell måte, både fra talerstol, til journalister og gjennom uendelig mange mikrofoner. Dette kan hun.
I år er det forståelig nok, mye fokus på regjeringens skatteopplegg, bilavgiftene og redusert avdragsmulighet for boliglånsgjeld. Dette betyr jo noe for folk flest.En avgift som i høyeste grad berører langt de fleste av oss, nemlig alkoholavgiften, snakkes det derimot overraskende lite om.  (artikkelen fortsetter under bildet)
I opposisjon var Fremskrittspartiet og Siv Jensen svært opptatt av grensehandel og alkoholavgifter, men som landets finansminister synes hun en grensehandel på 14,9 milliarder er til å leve med.

Forskjell på posisjon og opposisjon

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn handlet varer for 14,9 milliarder kroner på dagsturer over grensen i løpet av siste 12 måneders periode. En tur innom nærmeste Systembolag er fast kost for nordmenn på grensehandel. Sverige har for lengst tatt ut de to polene i Strømstad ut av svensk alkoholstatistikk. Det er ikke mange svenskene som handler der uansett.

Frp og Siv Jensen i opposisjon var veldig opptatt av dette med grensehandel og det norske avgiftsnivået. Som kjent er det tre lokkevarer som mer enn noe annet får nordmenn til å ta seg en tur over grensen til Sverige; alkohol, tobakk og kjøtt.

I regjering har Fremskrittspartiet vært med på å sette opp alkoholavgiften rutinemessig hver høst i forbindelse med statsbudsjettet. I årets budsjett legges det opp til en økning på 1,6 prosent. Det utgjør omtrent én krone for en flaske vin. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det kommer på toppen av avgiftene som er der fra før. Norge har som kjent en av de høyeste alkoholavgiftene i verden.

Alkoholavgiften foreslåes økt med 1,6%

Med regjeringens budsjettopplegg blir alkoholavgiftene for en flaske vin med 13% prosent alkohol, kr. 48,17.

Det viser beregninger som Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) har gjort. I Sverige er alkoholavgiften for den samme flasken vin 19,32 i norske kroner.

Med andre ord er avgiften i Norge mer enn dobbelt så høy. Det må ikke være sånn, men regjeringen synes tydeligvis at en grensehandel på nær 15 milliarder kroner er til å leve med.

 

Tekst:Mynewsdesk   Foto:Mynewsdesk (Ill/1.sidefoto:iStockphoto)

 

reklame

Er du utenlands så er det greitt å ha et godt kredittkort, selv om det er en liten handletur over grensen.

Bank Norwegian sitt kredittkort, Norwegian-kortet, er et komplett kredittkort. Det lar deg for eksempel å spare til reisen hele året, og er det eneste kortet du trenger å ha med deg på reisen. Alt du betaler med kortet, gir deg CashPoints. Betaler du alt du kjøper gjennom hele året med Norwegian-kortet, er det penger å spare når ferien skal bestilles. Det er også mulig å få kreditt opp til 100.000.-
Eks ved utsatt betaling: eff 23,1%, 15000 o/12 m. Tot: 16.764

Her kan du søke om kortet, klikkher