Hva med å lage deilig rømmegrøt med spekemat til Olsok?

Lørdag 29. juli feires Olsok. Dette er dagen vi minnes Olav den hellige, og tradisjonen tro spiser vi gjerne rømmegrøt og spekemat. Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge, i tillegg er det jo så utrolig godt, sier matrådgiver i MatPrat, Andrè Wrengbro. Rømmegrøt kan du lage ganske enkelt fra bunnen av. Server det med smør, sukker og kanel, og gjerne med litt spekeskinke eller fenalår på siden.

Historie om Olsok
Dagen er en offisiell flaggdag. Olsok betyr olavsvake og er en dag til minne om kong Olav Haraldsson med tilnavnet den hellige. Olav den hellige kristnet Norge og han falt i slaget på Stiklestad den 29. juli i 1030. I eldre tid var det en viktig helligdag og folkelig festdag. Spesielt var Olsok en viktig merkedag for hvordan høstværet skulle bli. I de senere år har Olsok fått en oppblomstring som festdag med fremføring av lokale historiske spill og gudstjeneste på historiske steder.

Nå er det blitt mer og mer vanlig å feire dagen med å brenne olsokbål. Dette er særlig kjent fra Vestlandet. Det blir også spist olsokgrøt, og tidligere sammenfalt denne feiringen med slåttegrøten siden mange avsluttet slåttonna denne dagen. Slåttegrøten var gjerne rømmegrøt eller lignende, og til grøten ble det som regel servert spekemat. Det er den tradisjonen som er mest kjent i dag, rømmegrøt og spekemat, men det finnes flere lokale varianter.

Deilig fløyelsmyk rømmegrøt med spekeskinke. Foto: MatPrat

Rømmegrøt og spekemat – en uslåelig kombo
Rømmegrøt og spekemat har lange tradisjoner i Norge. Rømmegrøt kan enkelt lages fra bunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til, og litt spekeskinke eller fenalår på siden.

– Spekematen har fått sin renessanse, og kan på mange måter bli omtalt som den norske fastfooden. Den kan enten tilberedes god tid i forveien eller kjøpes på butikken i forkant av dagen. En annen fordel med spekemat er at det holder seg godt selv om solen skinner. I selskap med rømmegrøten er det spesielt godt. Det er noe helt eget med den uslåelige kombinasjonen av søtt og salt, sier matrådgiver i MatPrat Andrè Wrengbro.

Dagens gode, norske kvalitetsspekeskinke er et resultat av eldgamle konserveringsmetoder i kombinasjon med moderne produktutvikling. Den smakfulle spekeskinken er et supert valg til servering på sommerens glade festdager.

Følg MatPrat sine tips, og server deilig og fristende rømmegrøt med spekemat på siden.

Du trenger
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt

Slik gjør du
1. La rømmen koke i ca. 5 minutter.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå å koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem. Ta av smøret med en skje, før du rører inn resten av melet og spe på med melken.
4. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.

Server med sukker, kanel og smøret fra rømmen.

Tekst: Mynewsdesk/Matprat Foto:Matprat

 


reklame

  • Blekk, toner eller annet?