Her er noen tips og triks til restematen

Mye mat er like spiselig etter best før-datoen.
Hvert år kaster hver av oss 42,1 kg spiselig mat og dette brenner folka i Too Good To Go for å bidra til å redusere. I denne artikkelen har teammedlemmene samlet noen tips og triks til hva du kan gjøre med matrester i stedet for å kaste dem.

Lag et måltid basert på restemat. Produkter utgått på dato trenger ikke å kastes – gi dem et nytt liv med disse tipsene!

Too Good To Go delte et bilde på Instagram av en lunsj i det fri. Charlotte hadde laget rundstykker av havregryn, egg og cottage cheese som var gått ut på dato og Anniken hadde laget smoothie med brune bananer (som hun hadde reddet hos Narvesen i Karl Johans gate), gresk yoghurt og blåbær. Smoothien ble helt på gamle juiceflasker fra samme sted og oppbevart i fryseren slik at de skulle holde seg kalde hele dagen.

Oppskrift på rundstykker:
500 g cottage cheese
5 egg
Ca 500 g havregryn
1/2 ts salt
1 ts bakepulver

Blandes god sammen og fordeles i ca 9 deler. Stek på 210 grader varmluft i ca 10-12 mim. Det kommer litt an på ovnen, men rundstykkene skal bli gylne og ha en hul lyd når du banker forsiktig på undersiden.


Bak deilig restebrød
Hva gjør man når man glemt bort et halvt brød før man dro på helgetur? Jo, da kan man lage deilige krutonger til bruk i supper og salater!

Anniken i Too Good To Go-teamet gjorde nettopp dette. Hun skar opp brødet i biter, tilsatte noen spiseskjeer god olivenolje og krydder. Deretter varmes de på 200 grader til de er passe sprø.

Tørt brød kan også males opp og brukes til å bake nytt brød. Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan putte oppi brøddeigen din – rester av gulrøtter, poteter, ris, pasta og så videre. Fuktigheten fra disse grønnsakene gir et skikkelig saftig brød. Bare bland mel og gjær først, som vanlig, og så tilsetter du resten og lar det elte en stund.

Dette gjæret ble brukt i brødbaking over en uke etter best-før datoen
Dette gjæret ble brukt i brødbakingen over en uke etter best-før datoen.


De deiligste bananene

Skikkelig modne bananer er vanlig kost for de som liker å redde mat. Faktisk kommer den beste banansmaken frem når bananene begynner å bli litt brune. Godt modne bananer er supergodt i bananbrød, pannekaker eller som pålegg på knekkebrød. Instagramkontoen @foodwaste.norway delte nylig en utfordring på sine sider; de hadde to svært brune bananer og en godt moden pære som de ønsket å lage noe deilig av. Mette Nygård Havre bak bevegelsen “Spis opp maten” tipset om at man kunne lage boller av det og de så skikkelig gode ut.

Oppskrift på pære- og bananrundstykker
2 stk modne bananer
1 stk moden pære
2,5 dl havregryn
kanel
rosiner

Mos bananer og pære og rør inn havregryn. Putt i kanel og rosiner og form til boller. Stekes på 180 grader i ca 15 minutter.

Fruktfest 
Det er lett å la mat ligge for lenge og etterhvert blir den rett og slett ikke like fristende som da den var ny. Da kan det lønne seg ha noen triks i boka som gjør det enkelt å spise den opp allikevel. Et eksempel er hvis du har handlet inn til et stort og lekkert fruktfat men så blir frukten for moden og du frykter at du ikke rekker å spise den før det er for sent. Too Good To Go la ut dette tipset på sin instagram:

Resultatet blir en deilig fruktsalat som kan nytes alene eller sammen med kesam, yoghurt eller cottage cheese. Det du ikke får spist opp kan du hive i fryseren og bruke i din neste smoothie.

Når spiselig mat kastes 
Selv om forbrukerne har blitt mer bevisste på hvordan de kan redusere matsvinnet sitt og bruke rester i nye retter  har vi en lang vei å gå. Her har Too Good To Go delt et bilde av en avokado som de fant i søpla hos sin lokale grønnsakshandler. Den kjentes fin ut og da de tok den med hjem for åpne den så de at den absolutt var spiselig.

Tekst og foto:Mynewsdesk/Too Good To Go  
 
Se restemat hos klikkher.no
 
 

reklame


  • Blekk, toner eller annet?