Disse adapterne trenger du for få ladet mobilen på reise.

Irriterende, men sant: Det er 15-20 forskjellige typer støpsler og stikkontakter i bruk rundt i verden. Du krysser en landegrense, og vipps – så får du ikke koblet inn laderen uten en adapter.Er du usikker på om du trenger en adapter til ferien, og i så fall hvilken? Her er guiden.

 

 

Adaptere i Europa

Det er stort sett lik spenning i kontaktene på tvers av Europa (220-240 V på 50 Hz). Stikkontaktene, derimot, kommer i en rekke former og fasonger.

Det er to vanlige støpsler i Norge: De «flate» (type C), og de «runde» (type F). De flate har kallenavnet «Europlug», fordi de passer i de fleste europeiske stikkontakter.

Unntakene er Storbritannia, Irland, Kypros, Gibraltar og Malta, som har en helt annen stikkontakt og støpsel (type G). Holder du deg i Europa og unngår akkurat de landene, klarer du deg altså helt uten adapter – sett at du kun har med de flate støpslene.

Der europluggen er ujordet og passer inn i en drøss med ulike stikkontakter, er det imidlertid verre med type F-støpslene. Disse er jordet, og vesentlig større – og samme hvor mye du vrir, lirker og dytter er det mange europeiske kontakter der den rett og slett ikke passer.

For eksempel ladere til bærbare datamaskiner er nesten alltid type F. Da vil du altså trenge en eller flere adaptere dersom du skal til land som Frankrike, Belgia, Polen, Slovakia, Tsjekkia, Sveits eller Liechtenstein – samt, selvfølgelig, landene nevnt ovenfor. Disse adapterne trenger du:

  • Type E: Frankrike, Belgia, Polen, Slovakia, Tsjekkia m.fl. I disse landene er det en stift (hannkontakt) i selve stikkontakten, som brukes til jording. Det betyr at støpselet må ha en matchende hunnkontakt for å passe.
  • Type J: Sveits og Liechtenstein. Type J-støpselet minner om europluggen, men med en tredje jordings-stift. Kontakten er for liten til at det «norske» type F-støpselet får plass.
  • Type G: Storbritannia, Irland, Kypros, Gibraltar, Malta m.fl. Dette er det særpregede «britiske» støpselet med tre rektangulære stifter i et trekantmønster. Her passer ingen av de norske støpslene.
  • Type L: Italia. Du må ikke nødvendigvis ha adapter her, fordi det italienske støpselet er nærmest identisk med europluggen – bortsett fra en tredje stift i midten. I mange stikkontakter passer både type C og F. Men har du vært på ferie der, er det ett problem du gjerne vil gjenkjenne: «Norske» kontakter har en tendens til å rett og slett falle ut.


Adaptere i resten av verden

Blant annet i Nord-Amerika er ikke bare stikkontakter annerledes, de har også en annen spenning enn her hjemme. Standarden i USA er 120 V på 60 Hz.

Heldigvis er det vanlig blant annet med ladere – både til pc og mobil – at de er laget for å fungere både i USA og Europa. Dette vil stort sett være oppgitt i liten skrift et sted på selve laderen.

Står det noe sånt som «100-240V 50/60Hz» kan du trygt bruke laderen med en enkel adapter. Hvis ikke (for eksempel med billige kopi-ladere) kan du i verste fall skade eller ødelegge enheten din. Du vil i så fall trenge en spenningsadapter/omformer.

Også i deler av Sør-Amerika og noen steder i Asia (inkludert Japan) har de annen spenning i kontaktene, men ellers – i mesteparten av Asia, Afrika og Oseania – er spenningen omtrent lik som i Norge.

Disse adapterne trenger du:

  • Type A/B: USA, Canada, Mexico, Japan, m.fl. Type A har to stifter og er ujordet, mens type B har en tredje stift med jording.
  • Type D: India, Pakistan, m.fl. Ligner litt på den britiske type G, men med runde stifter.
  • Type I: Australia, New Zealand, Kina, Argentina, m.fl.Denne har to flate stifter i en V-form, med en tredje, loddrett stift for jording. I Kina er det også vanlig med ekstra støpsel for type A og C.
  • Type N: Brasil. Ligner, men er ikke lik, den sveitsiske type J. Europluggen passer her også, men du trenger en adapter for type F-støpsler.
  • Type M: Sør-Afrika. Tre store stifter i et triangel – som du bare trenger i Sør-Afrika og et par andre land i samme område.

Foruten dette kan du bruke europluggen (og, i mindre grad, type F) i store deler av verden, inkludert Russland og store deler av Afrika og Asia. Samt Israel og Palestina – som riktignok har en litt annen variant, med en ekstra stift for jording (type H). Mens noen deler av Afrika (inkl. Kenya og Nigeria) og Midt-Østen bruker samme støpsel som Storbritannia (type G).

Puh.

Lykke til – og god reise!

Tekst:Mynewsdesk  Kilder: International Electrotechnical Commission, WorldStandards.eu, HowToGeek.  Foto:Hafslund  Forsidefoto:iStockphoto


reklame

  • Blekk, toner eller annet?